19/4/20

Comunicat de premsa Coordinadora Obrim Fronteres



COMUNICAT DE PREMSA
No a la instrumentalització. Igualtat de drets i regularització per a totes les persones migrades!
Durant les darreres setmanes, i sobretot els últims dies, assistim de nou a la instrumentalització i mercantilització dels drets de les persones migrades a Espanya.
Un clàssic. Mentre les nostres companyes, veïnes, germanes... lluiten per la igualtat de drets, el Govern i els partits que li donen suport segueixen apostant per mesures utilitaristes i temporals.
En primer lloc, el Reial Decret llei 13/2020, de 7 d'abril, pel qual s'adopten determinades mesures urgents en matèria d'ocupació agrària, NO suposa cap tipus de regularització . Tot i la confusió generada per aquesta proposta, els col·lectius beneficiaris ja comptaven amb autorització de residència i, per tant, es troben en situació administrativa regular. Podran accedir a aquests llocs de treball, treballadors migrants amb permís de treball que conclogui entre el 14 de març i el 30 de juny (considerant que els terminis dels tràmits ja havien quedat suspesos per l'anterior RD) i joves nacionals de tercers països que es trobin en situació regular entre els 18 i 21 anys, a qui se'ls dóna accés a el dret al treball .
- Assenyalem que es busca donar solucions als problemes de mà d'obra que venen demanant els productors agrícoles mercantilitzant drets, com el de la feina, que es veuen negats en altres circumstàncies i que ara són impulsats per la necessitat laboral.
- Veiem també l'utilitarisme d'atorgar autoritzacions de treball només per als àmbits on es necessita mà d'obra. Passant de polítiques basades en els drets humans, a mesures basades en les necessitats del mercat laboral, mentre se segueix perpetuant l'explotació i l'economia submergida.
- Igualment, com apunta l'advocada Pastori Filigrana i molts dels activistes que treballen a les zones amb major activitat agrària, les mesures recollides en el RD no acabaran amb el treball irregular . Tot el contrari, es cobriran els llocs de treball amb persones que d'una altra manera potser desenvoluparien la seva activitat en altres sectors del seu interès (i no de l'interès de l'Estat), mentre que les que habitualment viuen del camp seguiran sent necessàries per a completar la feina però els serà més difícil accedir a aquestes places sense ser sotmeses als requisits i extorsions de les màfies.
- Apel·lem també al dret a la vida i a la protecció de la salut per als joves i persones migrants que podran accedir a aquestes feines. Es demana als joves que s'exposin al contagi del COVID-19, sense cap garantia de la durada del seu permís de treball ni de les mesures de protecció . Exigim que s'asseguri almenys una autorització d'un any perquè puguin donar continuïtat a la seva activitat en el sector que desitgin, com qualsevol ciutadà.
En relació a la proposta de el Grup Parlamentari Republicà al Congrés dels Diputats considerem que manté aquests criteris utilitaristes i mercantilistes, encara que les justifiquin per l'emergència sanitària i social. Les mesures proposades afecten en aquest cas als àmbits sanitari, agrícola i de cures, condicionant així els drets de les persones al rol laboral que poden exercir.
- Es proposa reconèixer provisionalment els títols acadèmics en l'àmbit sanitari i d'assistència social de les persones amb residència legal a Espanya, perdent l'oportunitat de reconèixer els títols i/o l'experiència professional de les persones que es troben en situació irregular.
- S'aposta per facilitar l'obtenció de permisos de residència i treball a professionals d'altres països, cosa que no és cap regularització sinó una contractació en origen quan hi podria haver professionals al territori que no poden exercir per la seva situació administrativa.
- L'única mesura que facilitaria una regularització és la rebaixa dels criteris per accedir a l'arrelament social. Durant 6 mesos no s'exigirien els 3 anys de residència (padró) i es podria accedir a l'arrelament social "només" amb un contracte de 3 mesos. Valorem el volum important de persones que podria regularitzar la seva situació per aquesta via però lamentem que sigui puntual i que pugui perpetuar la precarietat laboral amb contractes poc estables.
Pel que fa a la moció presentada al Senat, tot i que insta a debatre sobre "la regularització, amb efectes immediats i amb l'opció de pròrroga, a totes les persones que es troben en situació irregular administrativa a l'Estat espanyol"; no s'aclareix a quin expedients de regulació es refereix, ni els criteris que han de seguir. En canvi, inclou mesures per agilitzar la tramitació d'expedients d'estrangeria. No s'entén si està parlant realment d'alguna regularització que ni tan sols s'intueix en els punts de la moció o de passar a un sistema electrònic per processar els expedients actuals de forma més ràpida.
Des de la Coordinadora Obrim Fronteres, REBUTGEM qualsevol instrumentalització, utilització i mercantilització dels drets humans. DEFENSEM els principis d'igualtat i no discriminació entre totes les persones, entre totes les ciutadanes i ciutadans que es troben en territori espanyol. Fem una crida a tots els col·lectius i a les forces polítiques que es diuen progressistes a donar suport a la regularització massiva immediata i a comprometre’s efectivament a "no deixar ningú enrere".
Recordem que ja són prop de 500 entitats i col·lectius i més de mil persones, les que exigim ja la regularització de totes les persones migrades que viuen a l'Estat Espanyol.
Exigim:
1. Empadronament d'ofici a totes les persones que visquin al municipi.
2. La regularització amb permís de treball sense necessitat de contracte de treball.
3. La concessió d'autorització de treball sense necessitat de contracte als joves ex tutelats amb permís de residència.
4. Reconeixement immediatament de la condició de refugiades, i la passada directa a autorització de residència en igualtat de condicions amb la resta de persones migrades.
5. Aplicar l'art. 127 "quan concorrin raons d'interès públic o de seguretat nacional ..." entenent que és d'interès públic i social garantir els drets de tota la ciutadania passant per regularitzar els que estan en situació administrativa irregular.
Més informació:
Iolanda Maurici - 660253123
Karim Sabni - 684102792